Blog: Beoordeling ecologische waterkwaliteit (Afstudeerstage)

Blog
Geschreven door: Kari de Lange

Beoordeling ecologische waterkwaliteit (Afstudeerstage)

Hallo beste lezer,

Mijn naam is Kari de Lange en ik ben een 4de jaars student Watermanagement / Aquatische Ecotechnologie van de Hogeschool Zeeland in Vlissingen. Van februari tot en met juni doe ik mijn afstudeerstage bij De Aquanoom.

De Aquanoom heeft mij een probleem gegeven, waar ik een onderzoek naar een oplossing moet opzetten. Het probleem is dat De Aquanoom voor hun ecologische kwaliteit inventarisatie geen passende beoordeling kan geven.

In 2020 heeft De Aquanoom een inventarisatie van ecologische waterkwaliteit gedaan voor een deel van de gemeente Voorschoten. Deel 2 van de ecologische kwaliteit inventarisatie in de gemeente Voorschoten gaat begin april van start. De inventarisatie bestaat uit het vaststellen van de voorkomende soorten in de soortgroepen: waterplanten, ongewervelden, vissen, amfibieën en libellen. Deze soortgroepen geven een goede indicatie over hoe goed of slecht de ecologie in het water is, ook wel de ecologische waterkwaliteit.

Aangezien er geen beoordeling aansluit bij de inventarisatie data van De Aquanoom, is er aan mij gevraagd om een beoordelingsmodel te maken die wel bij de data aansluit en een beoordeling kan geven over de ecologische waterkwaliteit van de gemeente Voorschoten. Om te beginnen zal er gekeken worden voor een beoordeling van de inventarisatie uit 2020, als dit lukt kan ook deel 2 beoordeeld worden. 

Het doel is om het beoordelingsmodel zodanig te maken dat er in de toekomst ook voor andere gemeenten een beoordeling gegeven kan worden voor de ecologische waterkwaliteit in de gemeentelijke wateren. Dit zal een verdieping zijn in het onderwerp “Ecologische waterkwaliteit” die De Aquanoom in de toekomst kan gaan aanbieden. 

Ik ben nu al bezig met het opzetten van het beoordelingsmodel. Ik hoop dat alles volgens plan verloopt en er een werkend beoordelingsmodel uit mijn onderzoek komt. 

Bedankt voor het lezen en misschien tot de volgende blog,

Kari

Bron afbeelding: http://harmon-murals.blogspot.com/2010/01/fresh-water-pond-zonation.htmlTop