Werkbezoek baggerwerk havenkanaal Oude-Tonge – Goeree- Overflakkee

Nieuws
Tekst: Raul Delhaas

Werkbezoek baggerwerk havenkanaal Oude-Tonge – Goeree- Overflakkee

Op de eerste maandag van maart hebben wij met een aantal collega’s een bezoek gebracht aan het baggerwerk van het havenkanaal in Oude-Tonge op Goeree-Overflakkee. Bij dit bezoek werden wij ontvangen door de uitvoerder van hoofdaannemer Strukton Civiel West, die het werk samen met Van der Lee Bruchem uitvoert. Paul Tebes, de directievoorder namens de gemeente, lichtte vol passie de uitvoering van het werk toe.

De Aquanoom heeft dit grootschalige werk voorbereid, in opdracht van de gemeente Goeree- Overflakkee. De betrokken collega’s kijken met veel plezier terug naar deze prettige samenwerking.

De voorbereiding was een uitdagende taak, onder andere vanwege de gedeeltelijke ligging in een Natura-2000 gebied en de omvang en diepte van het kanaal. Dit zorgde ervoor dat er maatwerk nodig was op het gebied van ecologie, baggeren en de afvoer van de baggerspecie. 

Tijdens het bezoek kregen de kantoormedewerkers, veldwerkers en ecologen inzicht in de uitvoeringsfase van het project.

Op de bovenstaande afbeeldingen is de werkopstelling te zien waarmee de watergangen opgeschoond worden. De graafmachine ontgraaft vanaf een ponton de baggerspecie uit het kanaal. De baggerspecie wordt in beunbakken geladen en met een duwboot vervoerd naar het Krammer net buiten de Spuikom van Oude-Tonge. Daar wordt het ter plaatse overgeslagen in grotere beunbakken en vervolgens afgevoerd naar een stortvak.

Naast deze werkzaamheden is Goeree-Overflakkee volop op zoek naar innovatieve kansen op het gebied van de circulaire economie. Een voorbeeld van zo’n innovatieve kans is de zoektocht naar de mogelijkheden van bouwen met bagger, hier krijgt baggerspecie een upgrade naar een andere functie. Dit is een uitdagende zoektocht omdat baggerspecie erg kan variëren, afhankelijk van de samenstelling van de bagger. Toepassingen waaraan gedacht kan worden zijn: beschoeiingen, geluidswallen of dwarsliggers.

De Aquanoom staat altijd open om mee te denken met dergelijke innovatieve ontwikkelingen en wil graag deelnemen aan de zoektocht naar de uitwerking. Wordt vervolgd!Top